В Україні найгірша ситуація з ботулізмом в порівнянні з країнами Європейського Союзу

Два нових випадки захворювання на ботулізм зафіксували на минулому тижні на Дніпропетровщині. У Верхньодніпровському районі вагітну жінку родичка пригостила сушеною рибою, яку сама ж і приготувала. У Нікополі чоловік звернувся до лікарів на четверту добу після того, як поїв в’яленої риби. Йому ввели сироватку від ботулізму, але стан хворого залишається важким. Спеціалісти Держпродспоживслужби закликають криворіжців категорично відмовитись від вживання риби та інших продуктів невідомого походження.

За оперативними повідомленнями, від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 51 людина.

Насправді в Україні найгірша ситуація, в порівнянні з країнами Європейського Союзу. В середньому на рік в Україні трапляється 158-172 випадків ботулізму. А серед усіх країн ЄС — близько 200 випадків на рік. Над цією статистикою варто замислитися, перш ніж вкотре купувати тараньку в підземному переході.

Найбільша за останні роки партія — 204 флакони сироваток проти ботулізму вирушила в регіони України. Минулого року МОЗ України вперше почало закуповувати антитоксини за державні кошти. Раніше сироватки проти ботулізму надходили в Україну лише завдяки гуманітарним програмам. Але все ж краще не наражатися на небезпеку, споживаючи рибу сумнівної якості, адже профілактика — це найкращий захист свого здоров’я.

Світлина від Уляна Супрун.

 

 

Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник поширений у природі, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин — одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.Тому, щоби вберегтися:

Краще не вживати копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування. Риба може бути заражена, але з’ясувати це до вживання не вийде. Токсини, які спричиняють отруєння, зовні не псують продукти. В’ялена риба є “рекордсменкою” за кількістю отруєнь.

Будьте обережні також з іншими продуктами домашнього консервування — м’ясом, грибами та навіть овочами. Якщо вони були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином — також можуть стати причиною інфікування.

Забудьте про принцип “гаряче сирим не буває” — завжди ретельно дотримуйтеся норм теплової обробки продуктів.

Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після споживання зараженої їжі. Перший явно “ботулічний” симптом – порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на “сітку або туман” перед очима, предмети двояться перед очима, читати доволі важко, дуже починається параліч очних м’язів.

Також виникає сильно виражена сухість у роті, важкість під час ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення. Також можуть з’явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), здуття живота, закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.

Якщо маєте найменшу підозру на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину — препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків.