З початку року в Україні на ботулізм захворіли 80 людей, з них 7 померли

«З початку 2018 року станом на 15 серпня 2018 року зареєстровано 72 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 80 людей, cемеро з них померли», – повідомили у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Не купуйте і не вживайте продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб!

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої достеменно невідомо», – наголосили у відомстві.

 

Не споживайте в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби із м’яса, якщо продукти перед вживанням не оброблялися термічно!

 

За словами медиків, основними клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, утруднене ковтання, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість.

 

У кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості. Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

 

Фахівці закликають за появи будь-яких із цих симптомів не зволікати, не займатися самолікуванням та терміново звернутися до найближчого медичного закладу.

 

Щоб уберегтися від ботулізму, необхідно ретельно мити руки, продукти і посуд при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.