Головне меню

Службова інформація

Важливе

Телефони

гарячої лінії

92-13-83

з понеділка

по п'ятницю

з 900 до 1700


 

З питань закупівель ЛПЗ міста звертайтесь до ресурсного центра



 

Форма авторизації



Оголошення

Управління охорони здоров'я виконкому Криворізької міської ради запрошує на роботу до лікувально-профілактичних закладів міста лікарів різних спеціальностей (терапевтів, педіатрів, неонатологів, патологоанатомів, фтизіатрів, акушер-гінекологів, швидкої медичної допомоги) .

E-mail: zdrav_office@ukrtel.dp.ua

Місця розміщення оголошення:
1. Газета Міністерства охорони здоров'я України і галузевої профспілки "Ваше здоров'я" .
2. Медична газета "Здоров'я України XXI сторіччя"
3. Обласна медична газета "Медицина і фармація".
4. Інтернет - сторінка виконкому Криворізької міськради.


Бренд міста

logo_1






Головна сторінка


Головна сторінка УОЗ
День боротьби з інсультом PDF Друк e-mail

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, інсульт або гостре порушення мозкового кровообігу – це раптово розвинені симптоми порушення мозкових функцій, які можуть привести до смерті людини.

Щорічно у світі реєструється близько 6 мільйонів випадків інсульту, у країнах Західної Європи – 1 мільйон. Смертність від інсультів становить 12-15% загального показника, тобто займає друге місце після захворювань серця та злоякісних новоутворень різної локалізації, та перше серед причин втрати працездатності.

Розповсюдженість цереброваскулярних захворювань в Україні постійно збільшується, за останні 15 років цей показник виріс майже в 4 рази, щорічно реєструється близько 130 тисяч випадків інсультів. Рівень смертності від інсульту в Україні у 2,5 рази перевищує відповідні показники західноєвропейських країн.

В Дніпропетровську за останні п’ять років розповсюдженість інсультів має тенденцію до зниження. Найчастіше причиною виникнення мозкових інсультів є артеріальна гіпертензія та атеросклероз. Фактори ризику: стать і вік, артеріальна гіпертензія, атеросклероз, спадкова схильність, підвищення рівня холестерину, ожиріння, тютюнопаління, зловживання алкоголем, гіподинамія. Серед ендогенних факторів ризику мозкового інсульту, які не підлягають корекції, вік понад 60 років та спадкова схильність.

Найголовнішим фактором ризику щодо виникнення атеросклерозу аорти і коронарних артерій є тютюнопаління. Якщо зловживання нікотином поєднується з артеріальною гіпертензією, вірогідність розвитку інсульту зростає в 15 разів. Для профілактики цереброваскулярних ускладнень треба постійно контролювати рівень артеріального тиску та своєчасно проводити лікування артеріальної гіпертензії не тільки тяжкої та помірної, але й м’якої і пограничної.

У місті Дніпропетровську на гіпертонію хворіє кожний четвертий мешканець, серцево-судинні хвороби обумовлюють 30% інвалідності та 50% смертності населення міста. Тому так важливо перевіряти рівень свого артеріального тиску не рідше двох разів на рік. Про профілактику слід подумати, якщо рівень артеріального тиску становить 125-130/75-80.

 
Псориаз PDF Друк e-mail

 

П  С  О  Р  І  А  З

Захворюваність псоріазом серед населення різних контингентів складає від 2 до 9%. При цьому в останні десятиліття відмічається тенденція до збільшення кількості хворих, а також збільшення резистентності до традиційного лікування.

Так, в м.Кривому Розі за останні 3 роки зареєстровано випадків псоріазу:

 

2008 рік

2009 рік

2010 рік

Діти

44

32

41

Неповнолітні

47

41

31

Дорослі

1035

1100

1132

ВСЬОГО:

1126

1173

1204

 

В шкірвендиспансері м.Кривого Рогу проходять лікування хворі псоріазом в шкірному відділенні.

Із сучасних методів лікування широко використовується фізіотерапія. Працює кабінет з ультрафіолетовим випромінюванням «Daarlin - 3».

Фізіотерапевтичні пристрої (Daavlin - UYB) для всього тіла призначені для опромінювання вузько спектрового ультрафіолетового світла для опромінювання при псоріазі.

На протяжении многих столетий человечество ищет методы и способы лечения псориаза – одного из более распространенных кожных заболеваний, что приносит не только физические и моральные страдания.

Останнє оновлення на П'ятниця, 23 листопада 2012, 08:53
Детальніше...
 
Рак молочной железы PDF Друк e-mail

Рак молочной железы в 2000 году, по оценкам МАИР, возник почти у 1 млн. человек. 10% новых случаев злокачественных опухолей, выявленных в мире, приходиться на молочную железу. В Кривом Роге 10,5%. Высокая заболеваемость раком молочной железы в США, Западной Европе, Австралии, Новой Зеландии, Аргентине. Самая  низкая в Африке, Юго-Восточной Азии, Японии.

До 1980 года отмечался рост заболеваемости и смертности, но после внедрения маммологического скрининга, позволившего выявить заболевания на более ранних стадиях, несмотря на рост заболеваемости в США и странах Запада снижается смертность от этого заболевания. Увеличение заболеваемости раком молочной железы в последние годы можно объяснить особенностями социальной обстановки в мире - низкая рождаемость, поздний возраст первых родов, поздняя менопауза, рост темпа жизни, стрессовые ситуации.

Рак молочной железы в г. Кривом Роге с 1990 года занимает 1 место в структуре онкологической заболеваемости женщин и имеет тенденцию к росту. Чаще болеют женщины в возрасте старше 60 лет, но регистрируются 1-2 случая рака молочной железы у женщин 24-25 лет. На учете состоит 2713 больных злокачественным новообразованием молочной железы, из них 62%живут более 5-ти лет.

Заболеваемость раком молочной железы по сравнению с 1970 годом увеличилось в 3 раза, по сравнению с 1990 году в 1,8 раза, и остается нашем городе выше, чем по области и Украине.

В 2010г. заболеваемость по Кривому Рогу 83,2 на 100 000 женщин, по области – 72,3,  по Украине – 61,7.

Заболеваемость в трудоспособном возрасте - 22,3 на 100 тыс. женского населения, а в пенсионном - 94,6, т.е. в 4,2 раза больше.

Опухоль молочной железы легко можно определить даже самой женщине, если она внимательна к себе. Опухоль излечивается в 92 -95 % случаев, если она определена в ранней стадии. Излечение возможно даже с сохранением молочной железы.

Останнє оновлення на Вівторок, 18 жовтня 2011, 14:15
Детальніше...
 
Алергії PDF Друк e-mail

Щорічно людська спільнота втрачає колосальні кошти внаслідок алергічних захворювань.

Є всі підстави вважати, що проблема алергічних захворювань в Україні має важливе не тільки медичне, але й соціальне значення. Однак, на жаль, ні за часів СРСР, ні за часів незалежної України офіційного визнання, як «загальнодержавна, або важлива, або небезпечна» проблема алергічних захворювань не отримала.

Все це має не тільки суто моральне, але насамперед, життєве для алергологічної служби України значення. Воно «виливається» в низькій забезпеченості штатами лікарів-алергологів, недостатній закупівлі за бюджетні кошти алергенів і інших діагностичних засобів, фармакологічних препаратів, невиконанні навіть нечисленних директивних документів МОЗ та АМН України, які було видано з проблем алергії.

Так, в середньому на 1 млн дорослих мешканців України приходиться приблизно 5 лікарів-алергологів. Якщо взяти до уваги, що реально оглянути за рік алерголог може приблизно 2500 хворих, то близько 250000 хворих на алергію, які є серед кожного мільйона людей, ці пять   фахівців зможуть оглянуть за 2 роки. Взагалі ж забезпеченість штатами і кадрами в різних регіонах України є дуже «строкатою» - найкраща - у Львівській області, м.Києві, Дніпропетровській, Волинській областях, найгірша – у Закарпатській, Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій областях. Але ж в одній країні не повинно бути так, що алергологів в одних регіонах меньше, ніж у інших, у 7-14 разів!

Приблизно така ж «несправедливість» у різних областях є і відносно закупівлі алергенів, забезпеченості апаратурою для функціональних досліджень.

Приблизно таке ж недбале ставлення в нашій країні і до проблеми попередженя і раннього виявлення медикаментозної алергії, хоча з побічними властивостями лікарських засобів доводиться зустрічатися все частіше.

Останнє оновлення на Вівторок, 18 жовтня 2011, 14:10
Детальніше...
 
Всесвітній день психічного здоров'я PDF Друк e-mail

Щорічно, 10 жовтня, в Україні відзначається Всесвітній день психічного здоров'я, девіз якого у 2011 році  «Немає здоров’я без психічного здоров’я».

За даними епідеміологічних досліджень в більшості країн світу від 5 до 7% населення страждає психічними захворюваннями та 15-23% пограничними психічними розладами. До найбільш розповсюджених психічних та поведінкових розладів відносяться: депресії, самогубства, шизофренія, епілепсія, алкоголізм та ін.

За прогнозами ВООЗ кількість психічних захворювань буде збільшуватись і до 2020 року їх доля серед усіх захворювань може досягти 50%.

В Україні 24% населення страждає на психічні розлади.

Зростанню психічних розладів  сприяють інформаційні перенавантаження, політичні і економічні катаклізми, стреси, які стали складовою частиною життя сучасної людини.

За визначенням експертів ВООЗ „Психічне здоров'я – це певний резерв сил людини, завдяки якому вона може подолати стреси або утруднення, які виникають у виняткових обставинах”. Психічне здоров'я та психічне благополуччя розглядають як аспект здоров'я людини.

Останнє оновлення на П'ятниця, 07 жовтня 2011, 07:39
Детальніше...
 
Про небезпеку грибкових інфекцій PDF Друк e-mail

Про небезпеку грибкових інфекцій

 

Кінець 20 початок 21 століття характеризується помітним ростом захворюваності на грибкові ураження. Пояснюється це інтенсивністю міграції населення та змінами способу життя в індустріальних країнах та сільських районах.

Відомо близько 100 000 видів грибів, 400 з яких спроможні стати збудниками хвороб людей і тварин.

Детальніше...
 
Паразитози PDF Друк e-mail

Паразитози, що передаються через м’ясо, рибу.  

Заходи профілактики 

 

В Україні та області зустрічаються такі паразитарні хвороби, що спричинюються трихінелами, свинячими та бичачими ціп’яками, кошачими сисунами та анізакідами.

Ці паразитози передаються через м’ясо та рибу, морепродукти.

Трихінельоз – тяжке захворювання, можливо із смертельним кінцем.

Хворіють на трихінельоз собаки, коти, єноти, гризуни та інші.

Із їх фекаліями через траву, сіно, пил, воду яйця попадають до свиней та уражають їх м’язи. Люди, вживаючи свинину, що не перевірена ветлабораторією, можуть захворіти на трихінельоз.

Перші ознаки: припухлість повік, обличчя, шиї, висипання на тілі, підвищення температури. У народі ця хвороба називалась «одутловатка», так як голова людини стає схожа на свинячу.

При відсутності лікування настають порушення дихання, кровообігу, серцеві напади, порушення функції нирок та інше. Лікування проводиться лише в умовах стаціонару.

Заходи профілактики: не вживати свинину, що не пройшла ветекспертизу. Варити та смажити м’ясо, не їсти сирий фарш та напівсирі вироби із свинини.

Останнє оновлення на П'ятниця, 26 серпня 2011, 10:00
Детальніше...
 
Що треба знати про профілактичні щеплення PDF Друк e-mail

Що треба знати про профілактичні щеплення

Кожну людину оточує світ мікроорганізмів, які  можуть викликати інфекційні хвороби, іноді серед значної частини населення земної кулі. Такі хвороби часто приводять до масової загибелі людей.

Вакцинація - найкращий метод захисту від інфекційних захворювань.

Профілактика за допомогою вакцин спрямована саме проти тих інфекцій, які спричиняють тяжкі захворювання та викликають  смертельні випадки. Вакцини містять або дуже ослаблені мікроорганізми, або вбиті, або ж їх окремі складові. Коли їх вводять до організму, імунна система продукує спеціальні білкові молекули – антитіла та спеціальні клітини. Саме вони і відповідають в організмі людини за стійкість до інфекцій, тобто імунітет.

Відомо, що принципи вакцинації використовували ще в Древньому Китаї. В сучасній історії перше щеплення було зроблено у 1796 році. Англійський лікар Едвард Дженнер ввів 8-річному Джеймсу Фіппсу вакцину, яка містила віруси коров’ячої віспи. Хлопчик не захворів на натуральну віспу. У 1980 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про повну ліквідацію цієї небезпечної інфекції. Віспа перестала існувати на планеті  завдяки щепленням.

Останнє оновлення на Понеділок, 08 серпня 2011, 10:10
Детальніше...
 
Корисна стаття від рятувальників PDF Друк e-mail

Утоплення не виглядає таким

 

 Капітан стрибнув з кокпіта прямо в одязі та поплив якгнайшвидше. Рятувальник у минулому, він не зводив очей з жертви і плив прямо до пари, яка плескалася між своїм катером і берегом. "Здається він вирішив, що ти тонеш", - сказав чоловік дружині. Вони щойно бризкалися і жінка кричала, але зараз вони стояли на мілині по шию у воді. "Що він робить? У нас все добре", - сказала вона роздратовано. "У нас все добре!" - Закричав чоловік, махаючи капітану, аби той розвернувся та поплив назад. Але капітан продовжував пливти з усіх сил і лише гаркнув: "З дороги!" порівнявшись з приголомшеною парою. Прямо за ними, менше, ніж у трьох метрах, тонула їх дев'ятирічна дочка. Вже над водою, у безпеці в руках капітана, вона розплакалася: "Татусю!"

 

Останнє оновлення на Вівторок, 26 липня 2011, 14:21
Детальніше...
 
Як уберегтися від літніх харчових отруєнь? PDF Друк e-mail

За останні кілька тижнів майже щодня приходять новини про масові отруєння по всій Україні.

Як уберегтися від літніх отруєнь?

Харчові продукти, не змінюючи свого зовнішнього вигляду й органолептичних якостей, внаслідок нагромадження у них токсинів можуть стати отруйними. Використання таких продуктів може викликати захворювання. Токсини через стінки шлунка та кишечника потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Ознаки захворювання проявляються дуже швидко. У хворих з`являється загальна слабкість, біль у животі, головний біль, нудота, підвищення температури, відбувається зневоднення організму, можлива навіть смерть. Дуже небезпечними отруєннями є ботулізм та отруєння, викликані стафілококами.

 

Ботулізм - важке отруєння, яке виникає внаслідок споживання їжі, отруєної паличкою ботулінуса. Ці мікроби поширені у грунті, в мулі водойм, кишечниках риб (особливо осетрових), тварин; трапляються на фруктах і овочах.

 

Поширюється цей вид мікроорганізмів анаеробним шляхом, оптимальна температура для його розвитку 30-37 ° С, при температурі, нижчій, ніж 15 ° С, він розвивається, проте токсинів не утворює.

 

Потрапляючи на харчові продукти, паличка ботулінуса розмножується і виділяються токсини. Вони скупчуються в одному місці продукту, тому отруїтися можуть не всі люди, які споживали отруєний продукт. Токсин бацили ботулізму холодостійкий, але чутливий до кислотності середовища. Підвищений вміст солі в продукті зупиняє розвиток цього мікроба. Спори ботулінуса дуже термостійкі. Тому цей мікроб може розмножуватися в консервах. В процесі розвитку цих мікробів виділяється газ, тому кришки банок здуваються. Хоча інших ознак пошкодження такого продукту немає, він все одно дуже токсичний і небезпечний для використання. Бацили ботулізму можуть успішно розвиватися і у вареній ковбасі, великих шматках копченого м`яса, буженині, червоній рибі.

 

При отруєнні ботулотоксин паралізує серцево-судинну та нервову системи, викликає пониження температури тіла, параліч мовлення. Лікування цього захворювання здійснюється за допомогою спеціальних сироваток, інакше може настати смерть.

 

Щоб запобігти поширенню цього захворювання, слід правильно термічно обробляти та ретельно мити продукти, які готуються для консервування в домашніх умовах. На підприємствах масового харчування варену і смажену рибу слід зберігати лише у морозильних камерах і не більше 48 годин.

 

Отруєння стафілококом відбувається під час споживання їжі, отруєної токсинами цього мікроба. Стафілококові харчові отруєння можуть відбуватися при використанні різних продуктів. Ці мікроби здатні розвиватися за аеробних і анаеробних умов, вони нерухомі, утворюють не спори, а скупчення, що нагадують виноградне гроно. Найкраще розвиваються при температурі 37 ° С. Гинуть при температурі 120 ° С.

 

Джерелом забруднення харчових продуктів стафілококом найчастіше можуть бути люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри. Корови та кози, хворі на мастит, також можуть стати джерелом зараження продуктів.

 

Харчові продукти після отруєння цим мікробом зовні не змінюються, тому це небезпечно. Організм людини дуже чутливий до цього токсину і вже через 1-6 годин після отруєння проявляються ознаки захворювання - біль у шлунку, нудота.

 

Найчастіше отруєння стафілококом відбувається під час вживання молока, кефіру, кондитерських виробів (особливо з кремом), сиру, бринзи, рибних і м`ясних кулінарних виробів. Щоб запобігти цьому отруєнню, слід дотримуватися правил зберігання цих продуктів, а осіб, які мають доступ до харчових продуктів, за наявності гнійничкових захворювань та ангіни - до роботи не допускати.

 

Профілактика отруєнь

Готову їжу можна зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2 - 6 ° С або в гарячому вигляді - нижче 65 ° С. Молоко слід обов`язково кип`ятити, кисляк використовувати лише для приготування тіста, не пастеризований сир - для страв, які піддаються термічній обробці. Працівникам сфери масового харчування слід бути обережними з кондитерськими виробами. Зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 ° С не більше 36 годин, зі заварним кремом - не більше 6 годин. У літній період кондитерські вироби зі заварним кремом бажано не готувати.

 

До харчових токсикоінфекцій належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишкової палички, палички протея. Отруєння сальмонелами найчастіше виникає під час вживання зараженого м`яса, яєць і продуктів їх переробки. Збудники сальмонельозом мають форму паличок із закругленими кінцями.

 

Вони не здатні утворювати спор, рухомі, найкраща температура для їх розвитку -37 ° С. При температурі більшій 80 ° С - гинуть. Соляні розчини затримують розвиток цих мікроорганізмів.

 

Джерелом розповсюдження сальмонел може бути велика рогата худоба, свині, коні, домашні птахи та різні гризуни. Небезпечними для людей є тварини-бактеріоносії.

 

М`ясо може забруднюватися сальмонелами як за життя тварин, так і після їх забою. У хворих тварин можливе проникнення мікробів із кишечника у тканини. Молоко може інфікуватися ще у вимені тварини. Але зараження цих продуктів можливе і через дотик рук, одяг працівників, які безпосередньо працюють з цими тваринами, через інвентар. М`ясо може забруднюватися у процесі забою, через контакт з тушами інфікованих тварин, через мух, гризунів. Яйця (особливо водоплавної птиці) також можуть бути інфіковані цим мікробом, їх можна використовувати лише для приготування продуктів, які піддаються термічній обробці. До продажу вони не допускаються. Риба, виловлена у забруднених водоймах, також нерідко може бути забрудненою сальмонелами.

 

Дуже сприятливим середовищем для розвитку цих мікробів є паштети, м`ясний або рибний фарш, ліверні та кров`яні ковбаси. Однак правильна термічна обробка продуктів може забезпечити їх очищення від сальмонел, ці мікроорганізми стійкі до висушування, тому довго можуть залишатися на предметах вжитку.

 

Щоб запобігти поширенню сальмонельозу, слід чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі, дотримуватися температурного режиму при зберіганні продуктів (особливо тих, які швидко псуються). Одними з основних заходів попередження такого отруєння є своєчасне проходження працівниками сфери харчування медичних оглядів щодо сальмонелоносійство.

 

Крім цього, важливо дотримуватися маркування кухонних дощечок, ретельно мити столовий посуд, кухонний інвентар. Під час приготування м`яса його потрібно добре проварювати і прожарювати, особливо вироби із фаршу. Яйця водоплавної птиці можна використовувати лише в хлібопекарській промисловості. Курячі яйця перед використанням слід обов`язково мити, молоко - кип`ятити, кисляк використовувати лише для тіста, не пастеризований сир - для страв, які піддаються тепловій обробці. Холодні страви слід оберігати від забруднення руками під час приготування, заправлені салати та вінегрети зберігати не більше однієї години. Всю готову їжу потрібно зберігати при температурі 2 - 6 ° С і не більше визначених термінів, а гарячому вигляді - не нижче 65 ° С, їжу, яка довго зберігається, необхідно піддавати повторній тепловій обробці.

 

Кишкова паличка є постійним мешканцем кишечника за умови нормальної його мікрофлори. Вона має округлу форму і не здатна утворювати спори. Найкраще розвивається при температурі 37 ° С, а при нагріванні до 60 ° С - гине.

 

В організмі людини вона синтезує необхідні вітаміни та інші речовини, які мають антибіотичні властивості стосовно збудників кишечник інфекцій. Проте ця паличка при послабленні захисних функцій організму може проникати в інші органи, викликаючи при цьому запальні процеси. Потрапляючи на харчові продукти, ці мікроби (розмножуючись) можуть викликати отруєння. І паличка протея, і кишкова паличка належать до мікробів, які вражають багаті на білок продукти. В такому середовищі вони здатні швидко розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішнього вигляду та смаку продуктів.

 

Хоча паличка протея слабо руйнує білки, накопичення її на продукті (як і кишечної палички) викликає отруєння, яке протікає подібно до отруєння сальмонелами, проте в легшій формі.

 

Найкращим середовищем для розвитку цих мікроорганізмів є м`ясні та рибні продукти (особливо фарші), гарніри, салати.

 

На харчові продукти ці палички можуть потрапити через контакт із хворими людьми, при порушенні санітарно-гігієнічних правил. Можливо забруднення товарів цими мікроорганізмами ще до їх надходження в продаж чи на підприємства масового харчування. Тому важливо ретельно здійснювати термічну обробку продуктів і стежити за температурним режимом зберігання.

 
<< Початок < Попередня 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 Наступна > Кінець >>

Сторінка 227 з 230