Головне меню

Службова інформація

Форма авторизації









Головна сторінка -> Головна сторінка -> Оголошення -> Ботулізм: причини та наслідки


Ботулізм: причини та наслідки Друк
Рейтинг: / 0
НайгіршеНайкраще 
Головна сторінка - Оголошення
Вівторок, 13 червня 2017, 12:21

Останнім часом в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм, в тому числі з летальними наслідками. Нещодавно людину з підозрою на ботулізм госпіталізували до Криворізької інфекційної лікарню. На щастя підозра не підтвердилася.

 

Навіть у столиці цього року вже зафіксовано 5 випадків ботулізму — один з яких летальний. Людина померла від рибини, яку придбала не на стихійному ринку, а у столичному гіпермаркеті.

 

З початку року це вже далеко не перший випадок ботулізму. Хворобу фіксували в Донецькій, Запорізькій, Вінницькій областях. На Сумщині шостого червня постраждав 38-річний фельдшер, який вживав в’ялену плотву.

 

Харчовий ботулізм — це важке, потенційно смертельне, але відносно рідкісне захворювання, яке зазвичай виникає в результаті споживання високоактивних нейротоксинів, ботулотоксинів, що утворюються у заражених харчових продуктах.

 

Отруєння, пов’язані із споживанням соленої риби, пояснюються тим, що токсиноутворення відбулося до моменту проникнення солі у внутрішні тканини риби (переважно при використанні снулої або пошкодженої риби, яка зберігалась без холоду) або концентрація солі не була достатньою та однаково розподіленою по всій масі риби.



У практиці невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих, промитих і правильно проварених чи обсмажених продуктів.

 

Screenshot_5

Screenshot_6

 

Небезпека потрапляння ботулотоксину до людини реальна при недодержанні певних правил.

 

Часто джерелом токсину ботулізму виявляється вялена або копчена риба.

Причиною виникнення захворювання на ботулізм найчастіше стають продукти домашнього консервування. При виготовленні таких продуктів необхідно: максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори-методом механічного очищення і промивання проточною водою; стерилізувати банки, кришки, спеції і саму продукцію; досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших безпечних консервантів, як це передбачено технологією виготовлення продукції.

 

Screenshot_7

 

Для ботулізму характерно гніздове розташування токсину - в одному шматочку є, в іншому - ні. Особливо небезпечні в рибі місця, прилеглі до кишечнику. Тому, по-перше, незважаючи на спеку та велику спокусу посидіти з келихом холодного пива з рибкою, оберіть іншу закуску. Якщо вже дуже кортить саме рибки, то принаймні купуйте краще морську, без кишок, і їжте тільки "спинку".



За відносно короткий проміжок часу (12-24 години) у харчовому продукті за оптимальних умов може утворитися один із найсильніших природних токсинів.

 

Screenshot_8

 

Профілактика захворювання на ботулізм



Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.



Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків - від 12 до 24 годин. Дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові та може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток, тому важлива рання діагностика захворювання. Клінічна діагностика ботулізму грунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними розладами зору, ковтання та дихання.

Після того, як у пацієнта діагностовано ботулізм, необхідно якомога швидше ввести антитоксин. Раннє введення антитоксину ефективно знижує показники смертності.

Наразі в Україні немає протиботулінічної сироватки, і родичі потерпілих змушені шукати протиотруту, яку неофіційно ввозять в країну.

 

Screenshot_9

 

Спалахи ботулізму виникають не часто у порівнянні з іншими захворюваннями, але вони надзвичайно небезпечні та потребують швидкого розпізнавання для виявлення джерела інфекції, визначення типу ботулотоксину, попередження інших випадків захворювання та ефективного лікування потерпілих. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.



За останні 10 років відмічають незначну тенденцію до зниження захворювань на ботулізм.

 

Довідково:

 

 

На сьогодні в Україні відсутня реєстрація медичних імунобіологічних препаратів таких, як сироватки протиботулінічні, сироватка проти отрути гадюки та павука каракурта тощо.

Дія сертифікату про державну реєстрацію цих препаратів закінчилася у 2014 році.

Відповідно до чинного законодавства України, право ініціативи процедури реєстрації / перереєстрації лікарського засобу належить заявнику - юридичній або фізичній особі, яка відповідає за ефективність, якість та безпеку лікарського засобу в порядку, визначеному чинним законодавством, та має ресурси для здійснення фармаконагляду в Україні.

На територію України дозволяється ввезення незареєстрованих лікарських засобів згідно з статтею 17 Закону України «Про лікарські засоби» та пунктом 4.7 розділу IV Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, затвердженого наказом МОЗ України від 26 квітня 2015 року № 237. Але з огляду на те, що подальша реалізація незареєстрованих препаратів заборонена, не варто сподіватись, що постачальники почнуть їх ввозити. Щоб вирішити цю проблему необхідно:

  • проведення переговорів із міжнародними організаціями щодо надання гуманітарної допомоги або

  • звернення до міжнародних або національних благодійних фондів, які можуть закупити за кордоном відповідні препарати та ввезти їх в Україну, або

  • консолідація коштів з регіонів на закупівлю зазначених лікарських засобів у благодійному фонді, який закупить ліки за кордоном та ввезе в Україну.