Не збирайте дикорослі гриби у промислово забруднених районах!

В Україні з початку року зареєстровано 289 осіб постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них 11 людей померло.
Немає опису світлини.

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Як не отруїтися грибами
✅Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
✅Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
✅Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
✅Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

✅Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
✅Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
✅Не куштуйте сирі гриби.
✅Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
✅Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

✅Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя!